PROLAPS BEHANDLING

Ulike måter å behandle Prolaps


Korrekt diagnose, råd og veiledning er viktig for et godt resultat. Det er ingen problem å behandle et prolaps så lenge man gjør dette på riktig måte.

Hverken fysioterapeuter, osteopater, naprapater eller kiropraktorer kan trylle prolapsen på plass. Det vi kan gjøre derimot er å få muskler til å slappe av, få ledd til å bevege seg normalt, stabilisere ryggen med øvelser og få hevelser i ryggen til å gå ned. Får man dette til vil de fleste bli mye bedre.

Et prolaps og smertene den forårsaker er et komplekst sammensatt problem og er forskjellig fra person til person. Med sammensatt problem mener vi at det ofte eksisterer flere typer problemstillinger samtidig. Man kan ha muskelkramper/spasmer, man kan ha stive og låste ledd og ofte kraftige irritasjoner/hevelser rundt ledd og nerverøtter. På toppen av dette er det ikke uvanlig at man har søvnproblem pga smertene, noe som igjen påfører kroppen enda mer stress.

Ofte er problemet så sammensatt at man vil kunne trenge flere behandlingsformer SAMTIDIG. Hvis man velger å gå kun til en type behandling vil man ofte kunne oppleve at man blir noe bedre, men ikke helt bra. Jo mer komplekst problem, jo mer smerter og jo lenger man har gått med smertene, desto mer behov for tverrfaglig behandling.

Kiropraktisk behandling av prolapssmerter går ut på å forbedre bevegeligheten i leddene rundt prolapset. Dermed forbedres blodsirkulasjonen slik at reparasjonsprosesser i nerve og skive stimuleres.


Konservativ behandling (IKKE Kirurgi)

Det er ingen ting i veien for å behandle et prolaps så lenge man gjør dette på riktig måte.

Som regel benytter kiropraktoren traksjonsbehandling i kombinasjon med manipulasjonsteknikker for å bedre leddfunksjonen rundt prolapset. I tillegg kan kiropraktoren inkludere andre behandlingsformer som betennelsesdempende medisiner, akupunktur, øvelser, massasje og i noen tilfeller kortisoninjeksjoner som utføres av anestesilege.

Når prolapset ikke lenger forårsaker utstrålende smerter og funksjonen i ryggen eller nakken (les mer om nakkeprolaps) er normalisert er det viktig å følge et treningsprogram som blir satt opp i samarbeid med fysioterapeut. Treningen styrker stabiliserende muskulatur og reduserer sjanse for tilbakefall

Eventuell behandling hos en fysioterapeut bør være lagt opp slik at pasienten lærer hvordan trening kan skje på egen hånd. Dette for at man som ryggpasient skal få tilbake kontroll og full funksjon over ryggen.


Behandling av en typisk prolapspasient

Typisk behandlingsforløp for en pasient med akutte prolapssmerter:

Grundig undersøkelse hos kiropraktor, og forsiktig behandling. Ut ifra funn på undersøkelsen kan man gjøre en eller flere av følgende:

-Forsiktig behandling hos kiropraktor.

-Sende til Fastlege for resept på betennelsesdempende medisiner.

-Henvise til Spesialist i smertelindring, der man kan få bl.a kortisoninjeksjoner.

-Sende til fysioterapeut for øvelser og evnt muskelbehandling/massasje.

-Sende til akupunktur for smerterlindring og videre behandling.

-Sende til massør for muskelbehandling.

 

Veldig mange får beskjed om å ta det med ro og ikke få noe behandling og «se om det går over». For en som har så store smerter at de knapt klarer å sove er dette vanskelig. De fleste prolaps pasienter kan få behandling, avhengig av hvor akutt det er vil man kunne tilpasse behandlingen individuelt slik at man er sikret raskest mulig fremgang.

Å bevege seg til tross for store smerter er også et generelt råd mange får som ikke alltid er lurt. En tommelfingerregel vil være at om du klarer å gå normalt uten smerter, så er det greitt å bevege seg. Kan du gå, men har store smerter og halter eller blir skeiv i ryggen når du går skal du helst ikke gå for mye, da vil du kunne gjøre vondt verre.

Ved ekstremt akutte tilfeller, så vil det ofte kunne være hensiktsmessig å ta det veldig rolig, og ha fokus på å finne en komfortabel stilling hjemme og ha fokus på å dempe smertene med betennelsesdempende medisiner og cryobehandling(ising)