PROLAPS OG TRENING

Mange ønsker sikkert å gjøre noe selv med en dårlig rygg. Har man fått konstatert et prolaps i ryggen vil man alltid være avhengig av øvelser for å stabilisere den delen av ryggen for å forhindre tilbakefall. I min egen praksis har jeg veldig god erfaring med øvelser fra Mensendieck Fysioterapeuter, de fungerer eksepsjonelt bra på prolapspasienter.

Å finne øvelser på nettet eller fra venner/bekjente vil jeg fraråde, fordi ryggsmerter er like individuelle som personen som har dem. Øvelser som fungerer bra for en person sin rygg, vil i verste fall kunne forverre en annen persons rygg.

Legg derfor opp øvelser i samråd med en fysioterapeut.

 

Dette kan du gjøre selv:

Kuldebehandling – Legg en ispose på nedre del av korsryggen i 15-20 min. Ha en pause som er 15-20 minutter lang. Gjenta 3-4 ganger. Ha et tynt fuktig håndkle mellom huden og isen.

Finn en stilling som er komfortabel. Om man ligger på rygg med en stor pute under knærne vil dette kunne avlaste smertene noe. Ligger man på siden vil man også kunne legge en pute mellom knærne for avlastning.

Veksle mellom bevegelse og avlastning i stillinger hvor du har minst mulig smerte. Slik klarer du totalt å bevege deg mer uten å overdrive.

Finn bevegelser som minsker smerten i benet, unngå bevegelser som øker bensmertene

Gå heller flere korte turer enn en lang. Har du uutholdelige smerter når du går skal du IKKE gå.

Ta smertestillende/betennelsesdempende (paracet/ibux/voltaren/brexidol) dersom smertene ødelegger nattesøvnen. Les pakningsvedlegget og hold deg til foreskrevet dose.