Dårlige råd

Ingen behandling/avvente i flere mnd og se hva som skjer….

– En prolaps er en SKADE, ikke en sykdom. En hvilken som helst annen skade vil bli behandlet så raskt som mulig for å blir raskt bra.

Jo tidligere man kommer til behandling, desto raskere vil man bli bedre. Jo lenger man venter desto mer vil omkringliggende strukturer (muskler/bindevev) stabilisere skaden (på en negativ måte), og dermed gjøre rehabiliteringen vanskeligere.

Gå turer med en akutt dårlig rygg

– Veldig vanlig råd. Fungerer ikke så bra i praksis med de mest akutte ryggene, de som har en såkalt avverge holdning (skeiv overkropp hvis du ser deg i speilet), og for mange med prolaps. Gjør ofte vondt verre så lenge man ikke klarer å gå normalt. Med en gang man kan gå normalt uten store plager, så kan man begynne å gå igjen.

Legge på varme

– Ved akutte smerter har man som regel irritasjon og hevelse rundt nerveroten. Varme vil øke blodsirkulasjonen inn mot området. Økt blodsirkulasjon vil få muskler til å slappe mer av, og dermed vil det føles bedre. Problemet med varme er at det også kan øke blodsirkulasjonen inn til hevelsen og i enkelte tilfeller øke hevelsen og dermed problemet. Ising virker motsatt. Man demper sirkulasjonen inn mot området for å dempe hevelsen. Ising er en naturlig betennelsesdempende, og vil kunne gi god smertelindring. Når hevelsen går ned vil smertene bli mindre kan man bevege seg mer normalt og blir fort bedre!

Paralgin Forte og lignende medisiner

– Virker som regel dårlig på denne type smerter. Betennelsesdempende medisiner er bedre, som feks Voltaren eller Brexidol (begge er resepetbelagte). Enkelte vil alikevel kunne ha god effekt av Paralgin Forte.

Tøye muskler i rygg/sete/lår/hofter

– Tøying er vel og bra, men ikke på en AKUTT dårlig rygg. Tøying bør helst gjøre forebyggende når man er bra i ryggen, da fungerer det bra. Veldig ofte når smertene er akutte og man tøyer vil man kunne risikere at muskelen reagerer på tøyingen ved å trekke seg mer sammen for så å gjøre hele problemet verre. Derfor vil det stort sett være best å holde seg unna tøying på det akutte stadiet og heller få massasje på de musklene som er stive for å få muskelen til å slappe av.Skal man tøye, så bør man gjøre det under veiledning av en fysioterapeut!

Øvelser som man finner på nettet – Kan risikere å gjøre vondt verre. Aldri sett igang med øvelser for en akutt dårlig korsrygg med prolaps uten å konsultere med en fysioterapeut først.


Myter om Prolaps

Krympende prolaps:

Dette er en sannhet med modifikasjoner. Et prolaps vil kunne krympe, men veldig lite. Det er veldig delte meninger om akkurat dette. Enkelte pasienter opplever faktisk at prolapset kan trekke seg tilbake, men de aller fleste vil dette ikke skje med. Prolapset vil som regel bli værende der det er, men selve hevelsen/irritasjonen rundt prolapset som klemmer på nerveroten vil imidlertid bli mindre ved behandling, og dermed vil smerter og andre symptom bli bedre.

Selv om prolapset ikke forsvinner, vil man alikvel ofte kunne fungere som normalt med et prolaps i ryggen. Man må bare bli flinkere til å ta hensyn til ryggen og trene stabiliserende øvelser for å styrke den delen av ryggen som er utsatt. Dermed vil man kunne få tilbake normal bruk av ryggen igjen.