ISJIAS

Hva er isjias?

Isjias er ikke det samme som prolaps selv om mange bruker dette i samme ordlag.

Isjiasnerven er en samling av nerver som ligger et stykke borte i fra korsryggen og mellomvirvelskivene, og en kan dermed ikke få isjiassmerter fra et prolaps.

Isjiassmerter

Isjias betegner smerte i isjiasnerven; denne nerven er kroppens lengste nerve og går fra korsryggen, ned gjennom bekkenet, ned langs baksiden av låret, og deler seg i to greiner ved kneet. Den ender opp i tærne.

Smertene er oftest utstrålende, p.g.a. irritasjon av en eller flere nerverøtter og deres forlengelser som fører til benet, som kan være ledsaget av sensoriske forstyrrelser, lammelser eller refleksforandringer.

Isjiassmerter oppstår ved at isjiasnerven kommer i klem idet den passerer gjennom en muskel som heter Piriformis i nedre del av bekkenet/setet. Isjiassmerter stråler gjerne fra setet og videre nedover i lår/legg/fot. Du kan også oppleve nummenhet og tap av muskelstyrke/kramper. Smertene og andre symptomer vil dermed være veldig like prolapssmerter.

Isjias - Slik ser Isjiasnerven ut

Isjiasnerven – Satt sammen av flere nerverøtter i nedre del av korsrygg
Sciatic nerve er det engelske navnet på Isjiasnerven

Falsk isjias

Falsk isjias kaller man de smerter som oppstår som ligner isjias / prolaps, men som kommer av andre årsaker, for eksempel en akutt kink i korsryggen eller muskulær skade.

På grunn av likheten mellom isjiassmerter/piriformis syndrom og prolapssmerter er det viktig at du blir diagnosert av noen som har tilstrekkelig kunnskap til å skille dette.