Nakkeprolaps

Prolaps i nakken – Symptomer og behandling

Nakkeprolaps gir smerter i nakken og kan stråle ut i skulder og arm. Noen får prolaps i nakken etter en bilulykke eller et annet traume. Noen tilfeller oppstår av slitasje over tid, dvs litt feil belastning over flere år, f. eks en tung fysisk jobb.

Studier bekrefter at 2 behandlinger hos fysioterapeut i uken gir raskere bedring enn å vente å se

Behandling av nakkeprolaps

Nakkeprolaps - Prolaps i nakkenDe fleste som får nakkeprolaps blir bra av seg selv. Plagene kan komme og gå, ofte over lengre tid før det gradvis går over. Normalt vil behandling av muskulatur i nakke/skulder og øvelser fra fysioterapeut hjelpe tilhelingsprosessen.

Mange vil også ha god hjelp av milde smertestillende/betennelsesdempende medisiner (NSAIDs). Denne type medisin demper irritasjonen rundt prolapset. Vevet rundt et prolaps vil ofte irriteres av et prolaps, riktig medisinering, ising og behandling vil sørge for at denne hevelsen går ned og trykket mot nerven avtar og det blir romsligere rundt nerven. Ulempen med slike medisiner er at mange får mageplager av dem.

Vi anbefaler fysioterapi for å bli raskere bra. Fysioterapeuten vil vurdere om du skal gå med halskrage en periode for å avlaste presset på nervene. Behandlingen hos fysio kan være nålebehandling (IMS) i stram muskulatur, øvelser, massasje og tøying og generelle råd om hva som er lurt å unngå. Man bør generelt unngå ting som gir smerter: Trening som løping, hopping og løft over skulderhøyde bør man være forsiktig med i starten.

Det finnes også andre behandlingsformer, men de har mindre dokumentert effekt. Kortisoninjeksjoner, traksjonsbehandling (strekk av nakken) vil likevel kunne hjelpe noen.

Den grunnleggende tanken med all behandling av nakkeprolaps er å dempe irritasjon rundt nervene fra prolapset, få bort spenninger i muskler rundt nakken slik at man kan gjøre øvelser og trene opp nakken.

Operasjon ved prolaps i nakken

I noen tilfeller kan det være aktuelt med operasjon. Dette gjelder personer som har store prolapser og som har lammelser i armen. En prolapsoperasjon i nakken er et stort inngrep. Kirurgene er derfor ofte tilbakeholdne med operasjon, fordi det kan oppstå komplikasjoner. Derfor vil kirurgen ofte vente noen uker før man avgjør om man operer eller ikke.

Om symptomene øker må du oppsøke fysioterapeut på nytt.

De fleste blir bra etter 1-4 mnd. Av dem som opereres vil ca 80% bli symptomfri.


   Stikkord:
   Kategorier: Blogg